Nieuws
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Het kan Rijkswaterstaat niet stroef genoeg zijn

09 dec 2013 - Het kan Rijkswaterstaat niet stroef genoeg zijn bij de ontwikkeling van verbeterde materialen voor de wegmarkering. Aannemer Heijmans en producent Veluvine beproeven momenteel tussen Boxtel en Best-West een verbeterde thermoplastische markering ten behoeve van de natte nachtzichtbaarheid.

Thermoplasten worden al decennia lang gebruikt als wegmarkeringmateriaal en daarom als product zijnde geen echte vernieuwing. Het bijzondere zit hem onder meer in een verhoogde stroefheid, die gerealiseerd wordt doordat het materiaal in een volle dichte lijn aangebracht wordt dit bevorderd tevens de verkeersveiligheid. Bijkomend voordeel is de geringe geluidsbelasting.

Het betreffende wegmarkeringmateriaal van Veluvine is een combinatie van bindmiddelen op basis van natuurlijke harsen. De thermoplast is als type II-markering aangebracht op de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven tussen Boxtel en Best-West. Type II betekent dat de belijning ook tijdens regen bijzonder goed reflecteert. Mede hierdoor is de markering beter zichtbaar op rijkswegen speciaal daar waar Rijkswaterstaat de verlichting reduceert. De betere nachtzichtbaarheid is het gevolg van de grotere inmengglasparels in de thermoplast.

Het materiaal biedt een hogere stroefheid dan de huidige Type II-markeringen, die moeten voldoen aan S1 oftewel 45 SRT. Voor thermoplastische markeringen geldt een hogere klasse van S3 oftewel 55 SRT. De door Heijmans aangebrachte type II wegmarkering biedt deze verhoogde stroefheid van 55 SRT.

Het nieuwe wegmarkeringmateriaal heeft dezelfde levensduur als de huidige thermoplastisch wegmarkering. Tijdens de gehele proefperiode controleren Heijmans en Veluvine samen met Rijkswaterstaat en onderzoeksinstelling KOAC het materiaal elk jaar op de functionele eisen gesteld door RWS . KOAC en het Duitse meetinstituut NOEL voerden ook bij de aanleg metingen uit.

Contact

Veluvine BV
Ramshoorn 11
4824 AG Breda
The Netherlands

Tel:
+31 76 542 12 00
Fax:
+31 76 542 02 88
E-mail:
info@veluvine.nl
of neem direct contact met ons op hier